Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 26 Sie 2003 Skąd: z NW skraju Jury
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 6:40 pm 2008*05*01-04 > VIII Spotkanie GG - Beskid Śląski - Ustro
Witam
W końcu roku 2007. spada na nas lawina wątków dotyczących planów GG na rok 2008.
Ponieważ tak sie złożyło, że sprawa kolejnego majowego spotkania chętnych
ciągle jeszcze jest zaschnięta, to pozwolę sobie ją odskrobać
(lepiej o 3 miesiące za wcześnie niż o jeden tydzień za późno).
Odskrobuję ją tedy i wzywam wszystkich, którzy mają coś do zasugerowania w tym temacie
do uzewnętrznienia swoich propozycji/pomysłów/sugestii oraz -co najważniejsze- inicjatyw.
Nie ujmując nic innym GGórskim przedsięwzięciom widzę, że wiosenne (majowe)
spotkania GG najlepiej 'przyjęły się w naszym ogródku'
zauważyliście może na ile różnych sposobów
użyłem liczebniki porządkowe w języku polskim?
podpowiem dla tych, którzy nie zauważyli:
1. liczbą, myślnikiem i końcówką podkreślającą porządek (tu: N-te)
2. liczba rzymską, bo i tak się dawniej zwykło (tu: VIII)
3. liczbą z kropką (tu: 2008. znaczy dwa tysiące ósmy)
4. słownie, bez użycia liczb (tu: akurat nie użyłem, wole na skróty)
Ostatnio zmieniony przez Smyk Pią Lis 27, 2009 4:49 pm, w całości zmieniany 4 razy
Nie bede tutaj nic proponowal,bo za wczesnie jest,mam tylko nadzieje,ze kolejne spotkanie odbedzie sie dla odmiany w Karpatach,mozna by polaczyc go rowniez przy okazji ze spotkaniem juniorow,to takie naturalne,niech sie ucza od starszych.Pary,ktore maja dzieci i tak zechca je przywiezc...
_________________ Dopóki tylko nogi będą nosić mnie
Dopóki z głębi duszy będzie płynął śpiew
Dopóki tylko góry i jeziora będą witać nas
To zawsze na wędrówkę, zawsze znajdę czas…”
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 16 Paź 2004 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 3:25 pm
marcogor napisał/a:
(...) mam tylko nadzieje,ze kolejne spotkanie odbedzie sie dla odmiany w Karpatach (...)
... najlepiej w Rumuńskich...
Jako że w ubiegłym roku mój nieśmiały pomysł Lądka okazał się dla wielu z nas trafiony, to w tym roku zacznę wyliczankę...
Beskid Żywiecki... ale nie Babia Góra, tylko na przykład okolice Korbielowa... schronisko na Hali Miziowej... albo trochę dalej na zachód i Grupa Wielkiej Raczy... (w życiu tam nie byłem, więc są to trochę propozycje "mapowe", dlatego proszę osoby znające te tereny o opinie o schroniskach i możliwościach zakwaterowania GG)
Beskid Śląski... może okolice Wisły, okolice Ustronia lub Szczyrku... wcale nie musi być akurat Skrzyczne, choć logistycznie mogło by być, bo kolejką juniorzy GG spokojnie wyjadą... (tam akurat byłem, ale nie penetrowałem dogłębnie schronisk i pensjonatów pod kątem możliwosci organiacji spotkania, więc także proszę o sugestie...)
_________________ Uprawianie sportów ekstremalnych jak alpinizm, wspinaczka, trekking wysokogórski lub speleologia, a także wychodzenie z domu po godzinie 22:00, jest niebezpieczne dla życia i zdrowia...
Przed wszelkimi próbami naśladownictwa mnie lub ewentualną chęcią powtórzenia moich dokonań, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą...
Jeżeli pomimo to zdecydujesz sie ryzykować, robisz to na własną odpowiedzialność...
mpik
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 5:52 pm
mpie napisał/a:
...juniorzy GG spokojnie...
Juniorzy GG (może nie wszyscy jeszcze) są aktualnie tacy niesamowicie (teraz mawiają: zajebiście) mocni, że kolejka to im dyńda na zwisie niewiedzy
...a jakby tak jeszcze kapichnę na wschód - tam nas jeszcze jako GG nie było
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 8:56 pm
najbardziej uturystycznioną "nacją" w tym kraju są ślązacy, jeśli mamy iść za Michałem to należałoby się spieszyć z zamówieniem noclegów.
Wielka Racza-schronisko- moje wrażenie niespecjalne coprawda spałem tam ostatnio latem 1970 roku a byłem 2003 i śmierdziało jak w miejskim klopie bo ruch "wizytatorów" przeogromny(patrz zdanie pierwsze) ale Schengen!!!! i kilometr od granicy jest ośrodek narciarski Snowparadise Velka Raca (tzn jego górna część) i może tam uderzyć?
Bardzo podoba mi sie pomysl Mpie-go dotyczacy lokalizacji kolejnego spotkania GG w Beskidzie Slaskim!To juz na krancach Karpat,a wiec z Sudetow stosunkowo blisko,tereny wysoce zagospodarowane,zapewne wiec z dojazdem nie byloby klopotow dla nikogo,trzeba tylko znalezc jakies sensowne miejsce,najlepiej,zeby bylo posrodku miedzy wszystkimi pasmami Beskidu Slaskiego,a wiec Czantorii,Rownicy,Klimczoka i Baraniej Gory...Dlugi weekend wypada czterodniowy,wiec mozna byloby wszedzie uderzyc!
Trzeba bedzie poszperac,ale najlepiej,jakby osoby tam mieszkajace cos zaproponowaly.Ogolnie pomysl lokalizacji zaproponowany prze Mpie-go bardzo mi sie podoba,ale co na to inni?
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 8:39 pm
Jeśli można to...
Na Hali Miziowej to bardzo drogi hotel zwący się schroniskiem.
Na Wielkiej Raczy mało przyjaźnie i jeszcze mniej "pachnąco".
Przyjemnie jest na Przegibku.
Dobre schroniska to Szyndzielnia i Klimczok, jeżeli chodzi o Beskid Śląski. Z tych miejsc jest sporo fajnych szlaków w różnych kierunkach.
Wiele innych schronisk opisałam w postach - można zajrzeć.
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 10:08 pm
bubamara1 napisał/a:
Jeśli można to...
(...)
Nie będe ukrywał Basiu, że w dużym stopniu liczyłem właśnie na Twoją ogromną wiedzę oraz znajomość szlaków i schronisk.
I wierzę że Twoje wskazówki w znacznym stopniu ułatwią nam podjęcie trafnej decyzji co do wyboru lokalizacji kolejnego spotkania Grupowego...
_________________ Uprawianie sportów ekstremalnych jak alpinizm, wspinaczka, trekking wysokogórski lub speleologia, a także wychodzenie z domu po godzinie 22:00, jest niebezpieczne dla życia i zdrowia...
Przed wszelkimi próbami naśladownictwa mnie lub ewentualną chęcią powtórzenia moich dokonań, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą...
Jeżeli pomimo to zdecydujesz sie ryzykować, robisz to na własną odpowiedzialność...
mpik
Tak ,dokladnie Bubamara zna tamte strony ,czego nieraz dala dowody zamieszczajac fajne opisy tamtych rejonow!Schronisko na Hali Miziowej rzeczywiscie jest duze i komercyjne,bedzie tam na pewno w weekend majowy masa ludzi,to nie ten klimat co w malym,starym schronisku...w Beskidzie Zywieckim bylam wszedzie kiedys,najwiekszym problemem jest,ze to,ze ciezko byloby przemieszczac sie w inne pasma gorskie,tylko isc glownym szlakiem do przodu,albo do tylu,a przeciez GSB jest w planach na inne weekendy,wiec bardzo podoba mi sie pomysl lokalizacji spotkania w Beskidzie Slaskim!Tam jest wiele mozliwosci,a przeciez GG nie bedzie cztery dni siedziala!Tylko znalezc dobra baze wypadowa....Bylismy kiedys na Szyndzielni,Klimczoku i Skrzycznym,fajne schroniska,ale zapewne beda oblegane,bo dostep łatwy(kolejki),wiec decyzje trzeba podejmowac w miare szybko jak zauwazyl Leszek,bo Slazacy nie spia
Wysłany: Sob Sty 05, 2008 3:04 pm
Ślązacy też lubią pospać Ja mam w Beskidy rzut kamieniem, więc na noclegi nigdy się nie nastawiałem stąd też schroniskowe doświadczenia mam wyłącznie z lat szkolnych, a to było już jakiś czas temu Myślę, że w miarę spokojne może być jednak schronisko na Błatniej - kawałek podejścia z Wapienicy lub z Brennej, albo niedaleko z Szyndzielni szlakiem przez Klimczok i Stołów.
Jak już się coś kręci koło Beskidów, w tym Śląskiego, to chciałbym zasugerować dwa schroniska szkolne, które odwiedzałem niedawno i mam stamtąd jak najlepsze wspomnienia:
1. w Istebnej-Zaolziu , położenie na uboczu ale dojazd kołowy jest, bardzo populane więc potrzebna wczesna rezerwacja i zaliczkowanie, blisko w całą zachodnią część Beskidu (w tym i CZ),
2. w Ustroniu-Dobce , położenie na uboczu ale dojazd kołowy jest, plac zabaw dla juniorów, ognisko, elastyczne ogrzewanie, blisko w centralne i zachodnie pasma Beskidu (w tym i CZ).
_________________ Wszystko można co nie można,
byle z wolna i ostrożna
Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 19 Sty 2004 Skąd: Mysłowice / Kraków
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 9:58 pm
Kazimierz Jan Zboczek VII napisał/a:
2. w Ustroniu-Dobce , położenie na uboczu ale dojazd kołowy jest, plac zabaw dla juniorów, ognisko, elastyczne ogrzewanie, blisko w centralne i zachodnie pasma Beskidu (w tym i CZ).
O, to schronisko młodzieżowe wspominam bardzo miło... z lat licealnych . Pamiętam ciszę, spokój, zieleń, rzeczkę... Jeśli niewiele się tam zmieniło, to - gdyby padło na to miejsce - możnaby spróbować. Mimo że miejsce na uboczu, to nie ma problemu z dojazdem samochodem w jakiekolwiek inne miejsce (szlakowe, obiadowe, itp.). Wyjazd w tamte okolice możnaby potraktować nieco "nie po naszemu" . Wokół jest sporo atrakcji, każdy sobie coś znajdzie: kolejka na Czantorię, park linowy i mini zoo w Ustroniu, baseny i słodkości w cukierni w Wiśle .
_________________ Pożycz mi huku z potoka,
spojrzenia z Morskiego Oka...
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 10:14 pm
dżagietka napisał/a:
Jeśli niewiele się tam zmieniło, to - gdyby padło na to miejsce - możnaby spróbować
Nie zmieniło się wiele, jest bardzo sympatycznie.
Z atrakcji dodałbym jeszcze zabawki na Równicy i sklep spożywczy tuż obok
schroniska (z nieodzownym dla rycerstwa chmielowego napitkiem)
_________________ nie kocham gór
- aż taki kochliwy to ja nie jestem,
ale lubię w nie wracać
...póki jeszcze mogę <hahaha>
Poczytalem,poszperalem i musze przyznac,ze mi rowniez od poczatku przypadlo do gustu schronisko zaproponowane przez Kazimierza.J.Zboczka VII w Ustroniu -Dobce!Mojej corce rowniez,ze wzgledu na plac zabaw Wszyscy wychwalaja to miejsce ,a ze wiedza co pisza,bo tam juz byli ,to niech inni tez wypowiedza swoje zdanie na temat tej propozycji lokalizacji kolejnego spotkania GG i pora podjac decyzje,bo jak zauwazyl Leszek ,Slazacy sa najbardziej uturystyczniona nacja w tym kraju i moga psikusa splatac w tej kwestii , a K.J.Z. VII zaznaczyl,ze miejsce jest popularne!Wiec jak zbieramy podpisy kto jest za?A moze ktos ma inne pomysly?Ludu gorski zabierzcie glos........ ..
Mi to miejsce odpowiada,bo blisko wszedzie,jak przedmowcy wyliczyli, latwo mozna tez wszedzie sie dostac,a chcialbym liznac po trochu z kazdego pasma Beskidu Slaskiego.
Reszta naszego oddzialu tez jest za tym schroniskiem,a wiec liczcie piec(5) glosow na tak!
A tak wogole to ile tam jest miejsc noclegowych,chyba nie byloby problemow pod tym kątem?
Smyk napisał/a:
55
...a wogóle wszystkich zainteresowanych odsyłam do obfitej w informacje strony
http://www.ssm-ustron.net/
Pozdrawiam goraco wszystkich gorołazow,maniakow gór jak ja i zakochanych w naszych gorkach!!!
MagdalenaK napisał/a:
Stronę schroniska odwiedziłam i jestem za!
Ostatnio zmieniony przez Smyk Nie Sty 13, 2008 5:27 pm, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 2 razy Wiek: 10 Dołączył: 26 Sie 2004 Skąd: małopolska
Wysłany: Nie Sty 13, 2008 11:46 am
Smyku, stary koniu, myślałem, że takich jak Ty już nie trzeba uczyć.
Czy jak popieprzysz zupę to jesz zupę pieprzową? Nie, dalej jesz konkretną zupę. Jeśli pijesz napój wykonany ze zboża, w naszym przypadku przeważnie z jęczmienia to jest to NAPÓJ JĘCZMIENNY a chmiel (tak jak pieprz do rosołu czy zup) jest dodawany aby podnieść walory smakowe. Ostatni raz zwracam Ci uwagę, nastepnym razem wpakuję pałę do dziennika, tylko będzie huczeć.
===============
Jeśli to prawda, to lepiej być nie może:
Cennik
Młodzież szkolna, studenci, nauczyciele, opiekunowie grup zorganizowanych, pracownicy schronisk młodzieżowych 12
Pozostałe osoby 14,50
Członkowie PTSM (juniorzy) 9,5
Członkowie PTSM (seniorzy) 12
Nocleg na polu namiotowym 5
Opłata za rozbicie namiotu 5
Opłata za nocleg przygotowany na posłaniu zastępczym
w pomieszczeniu schroniska 5
Wypożyczenie kompletu bielizny pościelowej 5
Pobyt dzienny w schronisku 2
Przechowanie bagażu 1
Jestem za, może w końcu wezmę udział w innej imprezie GG tzn. nie w Tatrach czy piwno-slajdowskiej,